18P2P - 18P2P - (每月10號,開放註冊三天)

標題: [原創SEED] DC最佳電影 水行俠 Aquaman [打印本頁]

作者: jumpback    時間: 2018-12-12 14:55     標題: [原創SEED] DC最佳電影 水行俠 Aquaman

再三叮囑要搵間銀幕大,聲靚既去睇。IMAX 3D係好得既,唔好浪費D特技,係真正由頭打到尾!

香港今次真失策,比大陸更遲上映,仲要多等兩個禮拜。不過點都早過美國上,笑了。我就未睇過漫畫,投入感實在唔高,但今時今日出一部漫畫改篇就去睇,已經係常識吧!仲要比雷神更徐錦江既水行俠點可以錯過?

暴風雨中老豆係海邊執到Nicole Kidman,原來佢係阿特蘭蒂斯女皇,兩個愛上就生咗水行俠啦,但水底佬唔放過佢,阿媽唯有放等棄家庭回到海中。到水行俠長大咗,俾同學恰佢,條鯊魚幫佢,就發現佢能控制魚類,有水龍王既特性。呢度加埋都無三個字,咁就交代咗背境,唔錯!Nicole Kidman仲打咗一場長鏡頭交,好好睇,一開始就精神鴽A,又唔洗等成個鐘聽故仔,掂!

立即變咗大人,就救咗俄羅斯潛艇班人,就同另一主線既海賊結下殺父之仇既冤。唔洗九秒九就去咗交代海底阿特蘭蒂斯既一切,Patrick Wilson飾演既細佬,唔化裝都知係為咗霸權,連阿哥都會殺D人。經公主多次提醒,兩個人入水底講數。同細佬唔夠揪,公主帶走水行俠走之後就踏上奪寶奇兵式之路,完全同打機一樣,勇者鬥惡龍式般走過幾個國度,先去撒哈拉沙漠,跟住到意大利,呢場動作戲可謂近年動作片佳作,大量長鏡頭,超爽快動作,水行俠同武裝海賊打,公主就同士兵兩邊邊各自打,又用長鏡跳去另一邊繼續,打打鴾S串番過去,連貫刺激性超高,係無冷場可言。

完咗就出海度同海怪打,係數以千萬隻!成個畫面滿哂,好痴線!再入到地心同阿媽相遇,要出番去就要有三叉,支野就係隻神獸手上,拎到手就同細佬展開真正水底戰,跟住就打到痴肺,完全將Star Wars放入水中,加埋哥斯拉式怪獸,世界大戰ID4式羣揪,真正賓虛咁既場面。跟住就兄弟隻揪皇位之戰,真正三叉係手,水行俠點會輸呢?唔洗問當然有彩蛋,一段咁多,死不了海賊既。

鋪排上計算異常精密,溫子仁技巧上比fast系列更高,十分鐘文戲就打,十分鐘一細打,廿分鐘一大打,完全無停過,入水打出水又打,每塲打戲總有一組長鏡頭賣弄技巧。另外有4段講野戲時,就有人偷襲大爆炸,呢D都係提神藥,相信一定嚇到唔少人,零悶場零廁所位。要挑既唯有係海底阿特蘭蒂斯過份科幻,飛船,武器,士兵造型,有如火星戰士般,但無計,傳説阿特蘭蒂斯係科技之國,咁佢想幾科幻都得既。

casting方面,徐錦江係唔錯,但一拍住Mera 公主,Amber Heard真係搶盡戲,人靚不特只,一頭紅髮,真正低胸,點都比WW低先啦!係水入便D紅髮飄巀ィ黚u係正過水鬼。阿媽Nicole Kidman又係正到不得了,落哂特技,滑滑既面,一身女皇裝,拍埋Amber Heard度,我覺得佢仲正D,搵佢做皇阿媽又係一絶!仲估唔到有龍格爾做國王,Mera阿爸。

肯定大收之作,等下集啦!!(但下集點突破今集?)

#星期四劇透下
作者: qian828    時間: 2018-12-16 02:57

算是DC不错的真人改编电影了
作者: bond007    時間: 2018-12-17 18:33

剧情老套,节奏快看茞n,海后是亮点
作者: alls    時間: 2018-12-18 19:23

还是不错的,但是也不能封神
作者: xr5101616    時間: 2018-12-19 11:08

真的不好看,看睡了我都
作者: wjq2014    時間: 2018-12-23 16:43

最近看剧比较少,是不是老了落伍了
作者: hugo92    時間: 2018-12-24 17:27

DC宇宙的新电影,还是值得一看的,特效很好
作者: windbell2018    時間: 2018-12-27 22:20

DC宇宙的新电影?看起来值得期待啊,感谢楼主
作者: ovo1    時間: 2018-12-29 14:56

我还奇怪,谁是谁行侠呢?点进来看后,才发现是海王这部电影,翻译不同。不过水行侠这个名字没有海王这么大气。
作者: auwz    時間: 2019-01-07 17:14

据说特效很不错,可惜没有人陪我去看。
作者: Noria    時間: 2019-01-07 23:22

同感,包羅萬有的一套英雄片。但如果可以再集中一點幾個角色會更好
作者: qian828    時間: 2019-01-12 07:37

但去年最好的美漫改编应该是蜘蛛侠平行宇宙
作者: QH    時間: 2019-01-12 17:29

听说效果不错一直没机会看
作者: 七月蟋蟀    時間: 2019-01-13 00:18

什么时候上映?
作者: alex0256a    時間: 2019-01-21 17:25

雖然英雄劇情都差不多
可是水行俠真的好看
作者: patum    時間: 2019-01-25 15:39

特效应该是DC最炫的吧,值得看看。
作者: cyclone11    時間: 2019-01-25 22:18

各种xx侠的看茬ㄞh劳了
作者: brianbc    時間: 2019-01-25 23:04

DC is really a good series,
hope he can produce many exciting hero movies
作者: d0it    時間: 2019-01-26 09:20

看過了~
片長2.5小時劇情還不錯
作者: a792040    時間: 2019-02-05 06:42

凡是看了電影、電視影集、甚或娛樂節目,有心得想要分享,歡迎發表
格式:
電影海報(儘量提供)
簡介(包括導演、主角、劇情等)
以上內容可轉貼,本版評分依據是心得內容
心得分享(加分依據)
作者: wangbillboy    時間: 2019-03-04 23:19

dc就是海王还不错,这么多IP不要毁了啊
作者: neverdie    時間: 2019-06-17 13:18

我覺得這部還不錯
畢竟有前面的鋪墊
作者: Noria    時間: 2019-07-11 21:19

我比較想知續集要怎伸延故事線

歡迎光臨 18P2P - 18P2P - (每月10號,開放註冊三天) (http://18board.com/forum/) Powered by UNetBoard 4.1.0